Jedlo a výživa

Jedlo a výživa

„Nech je tvoje jedlo liekom a tvoj liek nech je jedlom.“

Hippokrates

Polyfenoly a črevná mikrobiota: Tajomstvo zdravého starnutia sa skrýva v črevách
od Redakcia
Polyfenoly: Nový pohľad na známe fakty Polyfenoly a ďalšie bioaktívne látky sa dnes čoraz častejšie spájajú so zdravím čriev. Ide o tému, ktorá je v centre záujmu vedcov, lekárov aj širokej verejnosti. Rastúci počet výskumov ukazuje, že črevná mikrobiota – bilióny baktérií žijúcich v našom tráviacom trakte – zohráva kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia, od imunity cez náladu až po metabolizmus….
Fytoživiny v boji proti rakovine: Fakty, ktoré by ste mali poznať
od Redakcia
Fytoživiny patria medzi najdôležitejšie zložky stravy, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine. Rakovina postihuje viac ako 19 miliónov ľudí ročne a spôsobuje približne 10 miliónov úmrtí na celom svete (podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie, WHO) čo z nej robí jedno z najzávažnejších ochorení 21. storočia….
Ako luteín chráni vaše oči pred starnutím
od Redakcia
Luteín je jednou z najdôležitejších látok, ktorá môže pomôcť ochrániť naše oči. Tento prírodný karotenoid ponúka silnú ochranu pred procesmi spojenými so starnutím očí. Ako starneme, naše oči čelia viacerým výzvam, vrátane oxidačného stresu a degeneratívnych zmien….
Čo je CLA (Konjugovaná kyselina linolová) a jej úloha pri podpore imunitného systému a znižovaní zápalov
od Redakcia
CLA (konjugovaná kyselina linolová) je mastná kyselina známa pre svoje zdravotné prínosy, ktorá sa stala predmetom záujmu odborníkov na výživu a zdravie. Rastúci záujem o CLA vyplýva z vedeckých zistení, ktoré potvrdzujú jej priaznivý vplyv na zlepšenie telesnej kompozície, posilnenie imunitných funkcií a znižovanie zápalov….
Sú sacharidy naozaj potrebné? Pravda o cukroch, ktorú musíte vedieť!
od Redakcia
Mnohí považujú sacharidy za nevyhnutnú súčasť zdravej výživy. Tento článok vysvetlí, čo sú sacharidy ako ich telo nahrádza alternatívnymi zdrojmi energie, a prečo nadmerná konzumácia škodí zdraviu. Preskúmame fakty a mýty, vysvetlíme bunkovú flexibilitu, Coriho cyklus a ukážeme ako môže vyzerať život na nízko-sacharidovej strave….
Mikrobiota: Ako nás ovplyvňuje mikrosvet, ktorý nevidíme
od Redakcia
Mikrosvet, ktorý formuje naše zdravie Vedeli ste, že mikrobiota, ktorá žije na našej koži, v črevách, ústach, vagíne či dýchacích cestách má obrovský vplyv na naše zdravie? Tento mikrosvet zahŕňa baktérie, vírusy, huby a iné mikróby, ktoré tvoria komplexný ekosystém. Aj keď mikroorganizmy nevidíme, významne ovplyvňujú naše zdravie….
Tryptofán: Zázračná aminokyselina pre šťastie, spánok a zdravie
od Redakcia
Čo je tryptofán a prečo je dôležitý? Tryptofán patrí medzi esenciálne aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť, pretože na tento proces nemá potrebné enzýmy a biochemické dráhy. Z tohto dôvodu ho musíme získavať zo stravy. Táto aminokyselina je kľúčová pre tvorbu dôležitých zlúčenín, ako sú serotonín a melatonín, ktoré regulujú našu náladu, spánok a celkovú duševnú pohodu….
Cibuľa – Zázrak na tanieri aj v lekárničke
od Redakcia
Cibuľa (Allium cepa) je jednou z najstarších pestovaných rastlín, ktorej história siaha až do starovekého Egypta, kde bola považovaná za symbol zdravia a večného života. Starí Egypťania ju nielen konzumovali, ale používali aj pri pohrebných obradoch veriac, že jej kruhová štruktúra predstavuje nekonečnosť….
Antinutričné látky: Zabíja nás zelenina alebo je to mýtus?
od Redakcia
Zelenina tvorí základ zdravej výživy a zohráva kľúčovú úlohu v odporúčaniach odborníkov na výživu. V posledných rokoch sa však objavujú obavy, že niektoré rastlinné potraviny obsahujú takzvané antinutričné látky (alebo antinutrienty), ktoré môžu narušiť vstrebávanie živín a dokonca poškodiť zdravie….