„Nech je tvoje jedlo liekom a tvoj liek nech je jedlom.“
Hippokrates

od Redakcia
Polyfenoly: Nový pohľad na známe fakty Polyfenoly a ďalšie bioaktívne látky sa dnes čoraz častejšie spájajú so zdravím čriev. Ide o tému, ktorá je v centre záujmu vedcov, lekárov aj širokej verejnosti. Rastúci počet výskumov ukazuje, že črevná mikrobiota – bilióny baktérií žijúcich v našom tráviacom trakte – zohráva kľúčovú úlohu v mnohých aspektoch nášho zdravia, od imunity cez náladu až po metabolizmus….

od Redakcia
🍒Acerola ako superpotravina Acerola, známa aj ako barbadoská čerešňa (Malpighia emarginata), je tropické ovocie s jasne červenou farbou a veľkosťou pripomínajúcou klasickú čerešňu. Pochádza z oblasti Karibiku, Strednej a Južnej Ameriky, kde sa už po stáročia využíva pre svoje liečivé účinky….

od Redakcia
🫐Čučoriedky – malé bobule s veľkým účinkom Čučoriedky (Vaccinium myrtillus) nie sú len obľúbenou lesnou pochúťkou, ale aj mimoriadne hodnotnou superpotravinou. V tradičnej medicíne, fytoterapii aj modernej doplnkovej výžive sa využívajú nielen plody, ale aj listy tohto kríka….

od Redakcia
Vitamín C – miláčik imunitného systému a synonymum prevencie. Väčšina z nás po ňom siaha automaticky, často vo forme výživových doplnkov s vysokým obsahom. Ale je naozaj vhodné užívať ho vo veľkých dávkach?…

od Redakcia
Fenyletylamín, tento „mozgový stimulant“, prirodzene prítomný v našom tele je známy svojimi pozitívnymi účinkami na mentálnu jasnosť a náladu. Vedeli ste, že fenyletylamín môže hrať kľúčovú úlohu v tom ako sa cítite počas dňa?…

od Redakcia
Silný imunitný systém je kľúčom k zdravému a kvalitnému životu. Strava, ktorú denne konzumujeme má priamy vplyv na našu obranyschopnosť a celkové zdravie. Hoci genetické predispozície a vonkajšie faktory hrajú svoju rolu, zmenou stravovacích návykov môžeme dosiahnuť pozitívne výsledky pre imunitu….

od Redakcia
Fytoživiny patria medzi najdôležitejšie zložky stravy, ktoré môžu pomôcť predchádzať rakovine. Rakovina postihuje viac ako 19 miliónov ľudí ročne a spôsobuje približne 10 miliónov úmrtí na celom svete (podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie, WHO) čo z nej robí jedno z najzávažnejších ochorení 21. storočia….

od Redakcia
Luteín je jednou z najdôležitejších látok, ktorá môže pomôcť ochrániť naše oči. Tento prírodný karotenoid ponúka silnú ochranu pred procesmi spojenými so starnutím očí. Ako starneme, naše oči čelia viacerým výzvam, vrátane oxidačného stresu a degeneratívnych zmien….

od Redakcia
Bezlepkové obilniny si v posledných rokoch získali veľkú popularitu, a to nielen medzi ľuďmi s intoleranciou na lepok alebo celiakiou. Ich výživové benefity, ľahká stráviteľnosť a všestrannosť v kuchyni ich robia ideálnou voľbou pre každého, kto hľadá zdravšie alternatívy v stravovaní….

od Redakcia
V dnešnej dobe sa čoraz viac ľudí obracia k prirodzeným zdrojom živín, ktoré podporujú zdravie a vitalitu. Medzi týmito zdrojmi majú zelené potraviny svoje nezastupiteľné miesto. Tieto superpotraviny obsahujú množstvo dôležitých látok….

od Redakcia
CLA (konjugovaná kyselina linolová) je mastná kyselina známa pre svoje zdravotné prínosy, ktorá sa stala predmetom záujmu odborníkov na výživu a zdravie. Rastúci záujem o CLA vyplýva z vedeckých zistení, ktoré potvrdzujú jej priaznivý vplyv na zlepšenie telesnej kompozície, posilnenie imunitných funkcií a znižovanie zápalov….

od Redakcia
Klíčenie potravín je jedným z najprirodzenejších a najdostupnejších spôsobov ako zlepšiť svoje zdravie a zvýšiť vitalitu. Tento jednoduchý proces premení suché semienka na živé klíčky, ktoré obsahujú množstvo vitamínov, minerálov, antioxidantov a enzýmov….

od Redakcia
Mnohí považujú sacharidy za nevyhnutnú súčasť zdravej výživy. Tento článok vysvetlí, čo sú sacharidy ako ich telo nahrádza alternatívnymi zdrojmi energie, a prečo nadmerná konzumácia škodí zdraviu. Preskúmame fakty a mýty, vysvetlíme bunkovú flexibilitu, Coriho cyklus a ukážeme ako môže vyzerať život na nízko-sacharidovej strave….

od Redakcia
Potravinové aditíva sú dnes bežnou súčasťou našich jedál. Podľa štatistík Európskej únie priemerný obyvateľ skonzumuje ročne až niekoľko kilogramov aditív, ktoré sa nachádzajú vo viac ako 70 % spracovaných potravín….

od Redakcia
Lyzín je esenciálna aminokyselina, ktorá hrá kľúčovú úlohu v mnohých biologických procesoch ako napríklad pri tvorbe kolagénu potrebného na regeneráciu spojivových tkanív a zdravie pokožky. Prečo je tak dôležitý? Pretože ho telo nedokáže samo syntetizovať a musíme ho získavať zo stravy alebo doplnkov….

od Redakcia
Prečo je nutričné zloženie stravy kľúčové? Každý z nás vie, že „sme to, čo jeme.“ Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako presne strava ovplyvňuje naše zdravie, vitalitu a dĺžku života? Nutričné zloženie stravy tvorí základ pre udržanie zdravia, prevenciu chorôb a podporu dlhovekosti….

od Redakcia
Mikrosvet, ktorý formuje naše zdravie Vedeli ste, že mikrobiota, ktorá žije na našej koži, v črevách, ústach, vagíne či dýchacích cestách má obrovský vplyv na naše zdravie? Tento mikrosvet zahŕňa baktérie, vírusy, huby a iné mikróby, ktoré tvoria komplexný ekosystém. Aj keď mikroorganizmy nevidíme, významne ovplyvňujú naše zdravie….

od Redakcia
Čo je tryptofán a prečo je dôležitý? Tryptofán patrí medzi esenciálne aminokyseliny, ktoré si ľudské telo nedokáže samo vyrobiť, pretože na tento proces nemá potrebné enzýmy a biochemické dráhy. Z tohto dôvodu ho musíme získavať zo stravy. Táto aminokyselina je kľúčová pre tvorbu dôležitých zlúčenín, ako sú serotonín a melatonín, ktoré regulujú našu náladu, spánok a celkovú duševnú pohodu….

od Redakcia
Význam antioxidantov Antioxidanty aktívne zlepšujú kvalitu života, podporujú zdravé starnutie a chránia bunky pred poškodením tým, že neutralizujú oxidačný stres. Týmto spôsobom prispievajú k dlhovekosti a spomaľujú proces starnutia….

od Redakcia
Etikety na potravinách sú nenahraditeľným zdrojom informácií o tom, čo konzumujeme. Hoci sa zdá, že čítať ich je jednoduché, výrobcovia často využívajú zavádzajúce taktiky na zakrytie menej priaznivých vlastností svojich produktov….

od Redakcia
Cibuľa (Allium cepa) je jednou z najstarších pestovaných rastlín, ktorej história siaha až do starovekého Egypta, kde bola považovaná za symbol zdravia a večného života. Starí Egypťania ju nielen konzumovali, ale používali aj pri pohrebných obradoch veriac, že jej kruhová štruktúra predstavuje nekonečnosť….

od Redakcia
Prečo je prekyslenie organizmu problém? Prekyslenie organizmu, známe aj ako acidóza je stav, keď telo obsahuje viac kyselín ako dokáže spracovať a neutralizovať. Tento jav je dôležitý, pretože môže mať vážne dôsledky na zdravie ako je oslabenie imunity či zhoršenie kvality života, a preto si zaslúži našu pozornosť….

od Redakcia
Zelenina tvorí základ zdravej výživy a zohráva kľúčovú úlohu v odporúčaniach odborníkov na výživu. V posledných rokoch sa však objavujú obavy, že niektoré rastlinné potraviny obsahujú takzvané antinutričné látky (alebo antinutrienty), ktoré môžu narušiť vstrebávanie živín a dokonca poškodiť zdravie….

od Redakcia
Mnoho ľudí považuje tuk za nepriateľa číslo jeden v strave. Od diét s nízkym obsahom tuku až po označenia na etiketách potravín, ktoré varujú pred ich obsahom, mnohí verili, že tuk je hlavným vinníkom pri vzniku nadváhy a mnohých zdravotných problémov….