„Nech je tvoje jedlo liekom a tvoj liek nech je jedlom.“
Hippokrates

od Redakcia
Strava má významný vplyv na naše zdravie a imunitný systém. Podľa najnovšej štúdie National Institutes of Health (NIH) prechod na vegánsku dietu alebo ketogénnu diétu už za dva týždne výrazne ovplyvňuje biologické procesy v tele vrátane imunitného systému a črevného mikrobiomu….

od Redakcia
Tvaroh patrí medzi obľúbené mliečne výrobky a je často propagovaný ako zdravá a výživná potravina bohatá na bielkoviny. Mnohí ľudia ho považujú za súčasť zdravej výživy, no jeho konzumácia môže mať aj tienisté stránky, najmä pre osoby s citlivosťou na mliečne bielkoviny, zápalové alebo autoimunitné ochorenia….

od Redakcia
Zelenina hrá v zdravej strave kľúčovú úlohu. Obsahuje množstvo vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidantov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu. Napriek tomu, že všetky druhy zeleniny sú prospešné, nie všetky prinášajú rovnaké zdravotné výhody. Ktorá zelenina je však najlepšia?…

od Redakcia
Čo je zeler? Zeler (Apium graveolens) je zelenina z čeľade mrkvovitých, ktorá je známa svojou charakteristickou vôňou a všestranným využitím v kuchyni. Už tisíce rokov je zeler súčasťou tradičnej medicíny a kulinárstva, pričom sa pestuje po celom svete. Zdravotné prínosy zeleru sú dobre zdokumentované, pričom jeho konzumácia prispieva k celkovému zlepšeniu zdravia a prevencii rôznych ochorení….

od Redakcia
Zázračné korenie klinček a jeho využitie Klinčekovec voňavý (Syzygium aromaticum), známy tiež ako korenie klinček, je obľúbený pre svoju výraznú arómu a široké využitie v kuchyni aj medicíne. Tento vždyzelený strom pochádza z Indonézie a jeho sušené kvety, klinčeky, sú už tisíce rokov cenené pre svoje liečivé vlastnosti….

od Redakcia
Čo je kyselina alfa-linolénová? Kyselina alfa-linolénová (ALA) je esenciálna omega-3 mastná kyselina, ktorá je nevyhnutná pre správne fungovanie nášho tela. Nachádza sa hlavne v rastlinných olejoch, ako sú ľanový, chia a repkový olej. ALA je pre organizmus esenciálna, čo znamená, že si ju telo nevie vyrobiť samo a musí ju prijímať zo stravy….

od Redakcia
Tulsi čaj, známy tiež ako Ocimum sanctum alebo Bazalka posvätná, je populárny bylinkový nápoj v ajurvédskej medicíne, ktorý je oslavovaný pre svoje rôznorodé liečivé vlastnosti. Tento článok skúma vplyv čaju tulsi na zdravie a dlhovekosť, pričom poskytuje dôkazy z rôznych vedeckých štúdií….

od Redakcia
Horká čokoláda a jej vplyv na dlhovekosť Horká čokoláda, obzvlášť tá s vysokým obsahom kakaa, vyniká nielen svojou vynikajúcou chuťou, ale aj zdravotnými benefitmi. Mnohé vedecké štúdie poukazujú na pozitívne účinky horkej čokolády na ľudské zdravie, vrátane zlepšenia kognitívnych funkcií,…

od Redakcia
Jahody sú nielen lahodným ovocím, ale aj bohatým zdrojom antioxidantov a bioaktívnych zlúčenín, ktoré majú významný vplyv na naše zdravie. Ich pravidelná konzumácia môže prispieť k zlepšeniu zdravotného stavu a prevencii chronických ochorení….

od Redakcia
Kelp, známy aj ako hnedé riasy, patrí medzi superpotraviny vďaka svojmu širokému spektru zdravotných prínosov. Tieto morské riasy sú bohaté na množstvo vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok, ktoré môžu výrazne prispieť k ľudskému zdraviu….

od Redakcia
Úvod do sveta fermentovaných mliečnych produktov Fermentované mliečne výrobky, ako sú acidofilné mlieko a kefír, získavajú na popularite vďaka svojim probiotickým vlastnostiam a zdravotným benefitom. Ale aký je rozdiel medzi acidofilným mliekom a kefírom? A ktoré je pre vás prospešnejšie?…

od Redakcia
Kiwi je ovocie, ktoré nielenže vyniká svojou lahodnou chuťou, ale aj množstvom zdravotných benefitov. Účinky kiwi na zdravie sú významné vďaka vysokému obsahu vitamínu C, vitamínu E, flavonoidov, karotenoidov a rôznych minerálov, ktoré prispievajú k celkovému zdraviu….

od Redakcia
Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) je pseudocereália, ktorá získava čoraz väčšiu popularitu po celom svete vďaka svojim výnimočným nutričným vlastnostiam a zdravotným prínosom. Quinou pôvodne pestovali a konzumovali v Andských regiónoch Južnej Ameriky, kde po stáročia slúžila ako dôležitý zdroj výživy….

od Redakcia
Bazový sirup a jeho zdravotné benefity Bazový sirup je známy svojimi antioxidačnými, antivírusovými a imunitu posilňujúcimi vlastnosťami. Tento prírodný doplnok stravy je bohatý na bioaktívne zlúčeniny, ako sú polyfenoly, flavonoidy a vitamíny, ktoré prispievajú k jeho zdravotným benefitom….

od Redakcia
Hnedá a biela ryža sú dve z najpopulárnejších odrôd ryže na svete. Ich výber môže ovplyvniť nielen chuť vášho jedla, ale aj jeho nutričné benefity. V tomto článku sa pozrieme na rozdiely medzi hnedou a bielou ryžou, ich výživové hodnoty, ako aj na to, ktorá z nich môže byť zdravšou voľbou….

od Redakcia
Recept na low carb buchty bez múky Pripravte si zdravú a chutnú alternatívu tradičného pečiva s našim receptom na low carb buchty. Tieto buchty sú ideálne pre tých, ktorí držia nízkosacharidovú diétu alebo pre každého, kto hľadá zdravší spôsob ako si pochutiť na pečive. S kombináciou semienok a tvarohu si môžete vychutnať skutočne výživné potešenie bez zbytočného cukru a múky….

od Redakcia
Úvodný pohľad na keto diétu Keto diéta, známa tiež ako ketogénna diéta, sa stala v posledných rokoch jedným z najpopulárnejších stravovacích režimov na svete. Jej obľúbenosť spočíva nielen v efektívnosti pri chudnutí, ale aj v potenciálnych zdravotných výhodách, ako sú zlepšená…

od Redakcia
Pohánka: Základné informácie o bezlepkovej superpotravine Pohánka, známa aj pod latinským názvom Fagopyrum esculentum, je považovaná za jednu z najzdravších pseudocereálií, ktoré sú populárne po celom svete. Napriek tomu, že sa často radí medzi obilniny, ide o ovocný produkt rastliny patriacej do čeľade ríbezle….

od Redakcia
Oreganový olej, ktorý sa získava z listov a kvetov rastliny oregano je známy svojimi silnými antibakteriálnymi, antivírusovými a protiplesňovými vlastnosťami. Tento esenciálny olej bohatý na zlúčeniny ako carvacrol a thymol je cenený pre svoje mnohostranné zdravotné prínosy….

od Redakcia
Význam zdravej stravy a úloha avokáda v prevencii kardio metabolických ochorení Konzumácia jedného avokáda denne je základným pilierom prevencie kardio metabolických ochorení, ktoré sú hlavnou príčinou úmrtnosti vo vyspelých krajinách. Svetové zdravotnícke organizácie odporúčajú zaradenie ovocia a zeleniny do stravy, pričom konzumácia jedného avokáda denne môže byť kľúčovou súčasťou zdravého životného štýlu….

od Redakcia
Úloha probiotík, prebiotík a postbiotík v našom organizme V súčasnej dobe, keď sa zdravie stalo centrálne téma pre mnohých z nás, sa čoraz častejšie hovorí o dôležitosti črevného mikrobiómu. V tomto kontexte sa často spomínajú tri zásadné pojmy: probiotiká, prebiotiká a postbiotiká….

od Redakcia
Úvod do zdravotných prínosov ovčej bryndze Ovčia bryndza, tradičný slovenský syr, je známa nielen svojou jedinečnou chuťou, ale aj mnohými zdravotnými prínosmi. Tento článok sa zameriava na rozbor vedeckých štúdií, ktoré skúmajú vplyv ovčej bryndze na zdravie a mikrobiom človeka….

od Redakcia
B9: Kľúčový vitamín pre zdravie Kyselina listová, známa aj pod názvami folát, folic acid alebo vitamín B9 je esenciálny vitamín rozpustný vo vode, ktorý hraje kritickú úlohu v mnohých biologických procesoch. Je nevyhnutná pre syntézu a opravu DNA, procesy bunkového delenia a rastu….

od Redakcia
Tajomstvo cesnaku: Viac než len kuchynská ingrediencia Cesnak (Allium sativum) patrí medzi najstaršie pestované rastliny, ktoré sa už po stáročia využívajú nielen v kuchyniach po celom svete, ale aj v tradičnej medicíne rôznych kultúr. Jeho charakteristická chuť a aróma sú známe každému, no jeho skutočná hodnota…