Kelp, známy aj ako hnedé riasy, patrí medzi superpotraviny vďaka svojmu širokému spektru zdravotných prínosov. Tieto morské riasy sú bohaté na množstvo vitamínov, minerálov a ďalších bioaktívnych látok, ktoré môžu výrazne prispieť k ľudskému zdraviu.
Kelp obsahuje vysoké množstvo jódu, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu štítnej žľazy, a tým podporuje metabolizmus. Okrem toho, kelp poskytuje dôležité antioxidanty a má protizápalové vlastnosti, čo môže pomôcť pri prevencii rôznych ochorení, vrátane rakoviny. Tieto riasy tiež môžu prispieť k znižovaniu rizika obezity tým, že regulujú hladinu cukru v krvi a podporujú zdravé trávenie.
Kelp je teda výborným doplnkom stravy, ktorý prispieva k celkovému zlepšeniu zdravia a pohody. Viaceré vedecké štúdie podporujú tieto benefity kelpu, čo z neho robí populárny výber medzi tými, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl.
V nasledujúcom článku preskúmame rôzne zdravotné výhody kelpu, ktoré sú podporené vedeckými štúdiami.
1. Znižovanie rizika obezity a zlepšenie metabolizmu
Kelp pomáha pri znižovaní hmotnosti a zlepšovaní metabolizmu, čo predstavuje jeden z jeho významných zdravotných benefitov. Štúdia vykonaná na myšiach, ktorú realizovali Kim et al. (2019), ukázala, že diéta obohatená kelpom výrazne znížila telesnú hmotnosť myší, zlepšila ich metabolické ukazovatele a znížila zápal a fibrózu v pečeni a tukovom tkanive. Tento efekt bol spôsobený prítomnosťou bioaktívnych zlúčenín v kelpe, ktoré ovplyvňujú metabolické procesy a zápalové reakcie v tele. Štúdia ukazuje, že pravidelná konzumácia kelpu môže prospievať ľuďom snažiacim sa o zníženie hmotnosti a zlepšenie svojho metabolického zdravia.
2. Antioxidačné a protizápalové účinky kelpu
Antioxidanty v kelpe chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi. Voľné radikály, nestabilné molekuly, poškodzujú bunkové štruktúry a prispievajú k vzniku chronických ochorení, ako sú rakovina a kardiovaskulárne ochorenia. Štúdia realizovaná Koirala et al. (2017) ukázala, že konzumácia kelpu znižuje zápal a oxidačný stres v tele, čo môže byť prínosné pri prevencii týchto ochorení. Antioxidanty obsiahnuté v kelpe, ako sú fukoxantín a polyfenoly, prispievajú k ochrane buniek a podporujú celkové zdravie.
3. Podpora štítnej žľazy pomocou kelpu
Štítna žľaza produkuje hormóny, ktoré regulujú metabolizmus, rast a vývoj. K správnej funkcii štítnej žľazy je nevyhnutný jód, a kelp je jedným z najbohatších prírodných zdrojov tohto minerálu. Štúdia vykonaná Clark et al. (2003) na zdravých jedincov preukázala, že suplementácia kelpom výrazne zvýšila hladinu jódu v tele a pozitívne ovplyvnila hormonálne funkcie štítnej žľazy. Pravidelná konzumácia kelpu môže teda podporovať zdravú funkciu štítnej žľazy a predchádzať problémom spojeným s nedostatkom jódu, ako sú hypotyreóza a struma.
4. Zlepšenie tráviaceho zdravia
Tráviace zdravie je kľúčové pre celkovú pohodu a správne fungovanie organizmu. Kelp obsahuje vlákninu, ktorá môže podporiť zdravé trávenie tým, že zlepšuje pohyb čriev a podporuje rast prospešných črevných baktérií. Štúdia vykonaná Zhu et al. (2021) zistila, že fermentácia kelpu môže znížiť nepríjemný rybí zápach a zlepšiť jeho chuť, čo môže zvýšiť jeho konzumáciu a tým prispieť k lepšiemu tráviacemu zdraviu. Vláknina obsiahnutá v kelpe tiež pomáha pri regulácii hladiny cukru v krvi a môže byť prospešná pre ľudí s cukrovkou alebo prediabetom.
5. Potenciálna prevencia hormonálne závislých rakovín
Kelp môže mať tiež antikarcinogénne vlastnosti, najmä pri hormonálne závislých rakovinách, ako sú rakovina prsníka a rakovina prostaty. Výskum realizovaný Skibola et al. (2005) na potkanoch a ľudských bunkách preukázal, že kelp môže modulovať hormonálne hladiny a inhibovať rast rakovinových buniek. Štúdia ukázala, že fukoidany a ďalšie bioaktívne látky v kelpe môžu interferovať s procesmi vedúcimi k vzniku a rastu rakovinových buniek. Tieto zistenia naznačujú, že kelp by mohol byť užitočným doplnkom stravy pre ľudí s vysokým rizikom hormonálne závislých rakovín.

Celkové zdravotné výhody kelpu: Zhrnutie a odporúčania
Kelp ponúka široké spektrum zdravotných benefitov, od podpory metabolizmu a znižovania zápalu až po ochranu štítnej žľazy a potenciálnu prevenciu rakoviny. Viaceré vedecké štúdie podporujú tieto výhody a dokazujú jeho pozitívny vplyv na ľudské zdravie.Pravidelná konzumácia kelpu môže prispieť k zlepšeniu celkového zdravia a pohody.
Ak hľadáte prírodný spôsob, ako podporiť svoje zdravie, zvážte zaradenie kelpu do svojej stravy. Obsahuje dôležité vitamíny, minerály a bioaktívne látky, ktoré môžu významne pozitívne ovplyvniť vaše zdravie. Ako vždy, pred začatím akejkoľvek novej diéty alebo doplnku sa poraďte so svojím lekárom, najmä ak máte zdravotné problémy alebo užívate lieky.